بازدید از مسجد نصیرالملک شیراز برای گردشگران داخلی و خارجی که مقصد سفر خود را استان فارس انتخاب میکنند، یکی از زیباترین بخشهای سفر بودهاست. این بنای مذهبی را به عنوان مسجد صورتی میشناسند، معماری و تزئینات زیبای این مسجد، هوش از سر گردشگران میبرد.
با رفتن به این مسجد میتوان ساعتها ایستاد و کاشی کاریها و ظرافتهای معماری آن را تماشا کرد. کافیست یک عکس از زیبایی تلفیق نور و رنگ این مسجد ببینید، قطعاً وسوسه خواهید شد، تا در اولین فرصت از این جاذبه گردشگری بازدید کنید. همه این زیباییها باعث شده تا سامانه رزرو و اجاره سوئیت، ویلا و اقامتگاه بوم گردی سپنجا، به همراه شما گردشگران علاقهمند به شیراز، گشت و گذاری در جاذبه گردشگری مسجد نصیرالملک داشته باشد.
با مقاله مسجد نصیرالملک همراه باشید تا درباره این مسجد و ویژگیهای آن بیشتر بدانید.
توجه داشته باشید که مسجد نصیرالملک به عنوان یکی از جاذبههای مهم و گردشگری شیراز شناخته شدهاست، که میتوانید از آن بازدید کنید.
اگر میخواهید سفر کاملی به شیراز داشته باشید و همه جاذبههای تاریخی و گردشگری آن را ببینید، باید برنامهریزی کنید و بهتر است قبل از سفر مقاله راهنمای سفر به شیراز را هم بخوانید. با خواندن این مقاله اطلاعات لازم را برای سفر به شیراز و بازدید از مکانهای تفریحی تاریخی بدست میآورید.
چرا مسجد نصیرالملک شیراز میعادگاه علاقه مندان به معماری است؟
این مسجد نه تنها برای علاقه مندان و پژوهشگران رشته معماری جذابیت دارد، بلکه باعث شده بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی برای بازدید مفصل از این مسجد چند روزی را در شیراز بگذرانند. مسجد زیبای نصیرالملک در بین سایر مساجد کشور، از نظر زیبایی و ویژگیهای معماری تفاوتهای زیادی دارد.
یکی از مهمترین ویژگیهای آن شیشههای رنگی این مسجد است که باعث شهرت این بنای مذهبی در سراسر جهان شدهاست.
آیا میدانید چرا به این مسجد، مسجد صورتی گفته میشود؟ لقب مسجد صورتی را در گذشته با توجه به رنگ صورتی موجود در تزئینات کاشی کاریهای مسجد، بکار میبردند. این جاذبه تاریخی برای گردشگران اروپایی محبوبیت بسیاری دارد.
افراد زیادی که در زمینه عکاسی فعالیت حرفه ای میکنند، برای گرفتن عکسهای هنری و معماری مسجد نصیرالملک را به سایر بناها ترجیح میدهند. کافیست به معماری نمای داخلی و خارجی این مسجد دقت کنید، کاشی کاریها و مقرنس کاریهایی را میبینید که تصور نمیکنید که اینها، به واسطه هنر دست انسان خلق شدهاست.
معرفی و تحلیل مسجد نصیر الملک شیراز
در شیراز و محله قدیمی گود عربان، جاذبه تاریخی زیبایی به نام مسجد نصیرالملک قرار دارد. با اولین نگاه به نمای مسجد، محو شاهکار معماری و تزئینات این بنا خواهید شد.
معماری بنای مسجد تلفیقی معماری ایران اسلامی است که سبب شده این مسجد در میان دیگر مساجد تاریخی کشور و جهان متمایز باشد. روی در مسجد شاهکاری از هنر دست معماران ماهر را که تزئیناتی چون کاشی کاریهای گل سرخ و گل زنبق و مقرنس کاری خلق کردهاند، میبینید. همانطور که گفتیم، وجود کاشیهای صورتی در تزئینات این مسجد، باعث شد تا این مکان به عنوان مسجد صورتی شناخته شود.
از هشتی که عبور میکنید، خود را در حیاط چهارگوشی میبینید، که تقریباً فضایی به شکل سایر مساجد ایران میباشد. اگر تصاویر مساجد قدیمی ایران را ببینید، شاهد طراحیها و زیباییهای کاشی کاری، حوض آبی رنگ در وسط حیات و … خواهید بود. اما با ورود به شبستان مسجد نظرتان درباره این جاذبه تاریخی کاملاً عوض میشود. اکنون جذابیت و زیبایی این بنا را احساس میکنید.
در این شبستان محو تماشای شیشههای رنگی و نورهای رنگارنگی که از خود عبور میدهند، خواهید شد. آیا میدانید قدمت این مسجد به چه زمانی بر میگردد؟ از زمان ساخت این مسجد ۱۵۰ سال میگذرد و هنوز هم مانند گذشته پابرجا ماندهاست و مورد استفاده مردم قرار میگیرد.
این مسجد با شماره ثبت ۳۶۹ در سال ۱۳۳۴ به فهرست آثار ملی ایران اضافه شد. در ادامه مقاله مسجد نصیرالملک درباره تاریخچه مسجد توضیح میدهیم.
درباره تاریخچه مسجد نصیرالملک شیراز چه میدانید؟
در این بخش مقاله مسجد نصیرالملک به تاریخچه ای مسجد اشاره کردهایم که برای بسیار از گردشگرانی که قصد سفر به شیراز را دارند، مهم است.
این مسجد زیبا در سال ۱۲۹۳ توسط میرزا حسنعلی خان که در سال بر استان فارس حکومت میکرد، ساخته شد. اگر به سردر بنای مسجد دقت کنید، کتیبه ای با نامهای حاج محمد حسن معمار و میرزا رضا کاشی گر را میبینید. جالب است بدانید مردم هزینه ساخت مسجد را به واسطه خمس و زکات تامین کردند.
ساخت این مسجد ۱۲ سال به طول انجامید و سرانجام در سال ۱۳۰۴ این مسجد آماده ورود افراد و انجام عبادات بود. هنوز تزئینات خاصی در اوایل ساخت این مسجد مانند شیشههای رنگی و مقرنس کاری دیده نمیشد. پنجرهها و شیشههای رنگی به دست حاج میرزا آیت در سال ۱۳۴۸ ساخته شدند. مجموعه مسجد بخشهای مختلفی را درون خود جای دادهاست. مانند، خانه، گرمابه و انبار.
البته بخش در زمان ساخت خیابان لطفعلی خان زند در شیراز، بخش بزرگی از این مسجد که در آن اندرونی، قسمت ورودی، گرمابه، آب انبار و … تخریب شد و در حال حاضر هیچ گونه اثری را در از این مکانها نمیبینید. مرمت و تعمیر مسجد نصیرالملک شیراز در دو مرحله انجام شد، اولین تعمیر در حدود ۷۰ سال پیش برای پوشش کف و دومین تعمیر و مرمت بین سالهای ۱۳۷۰ تا ۱۳۸۵ انجام شد. در تحلیل مسجد نصیرالملک شیراز، نگاهی به معماری اصیل و سنتی این بنای مذهبی خواهیم داشت.
نگاهی به زیباییها و معماری مسجد نصیرالملک شیراز
برای رفتن به هر مکان تاریخی بهتر است قبل از بازدید، حداقل اطلاعاتی که مورد نیاز است را بدانیم، تا علاوه بر لذت بردن و خوشگذرانی درک بهتری نسبت به این بنا داشته باشیم. زمانی که با شناخت کامل تری نسب به سایر مسافران از جاذبههای گردشگری شهر مورد نظر خود بازدید میکنیم، قطعاً سفر با کیفیت تری هم نسبت به آنها خواهیم داشت و میدانیم به چه علت برای دیدن این جاذبهها به سفر کردهایم.
شناخت و کسب اطلاعاتی هر چند مختصر در مورد معماری مسجد نصیرالملک شیراز هم کمک میکند، تا به بهترین شکل این مکان را مورد بررسی قرار دهیم و از دیدن آن لذت ببریم.
این با زیربنای ۲۲۱۶ متر مربعی، دارای مساحتی به اندازه ۲۸۹۰ متر مربع است. شاهکار معماری را میتوانید در کاشی کاری و مقرنس کاریهای مسجد ببینید. همین ویژگی برای جذب گردشگران کافیست.
آیا میدانستید برای این مسجد گنبدی در نظر نگرفتهاند؟ با توجه به اینکه این مسجد در ابتدا کاربری شخصی داشتهاست، برای آن گنبد نساختهاند، تا عموم مردم بتوانند از آن استفاده کنند.
اوج زیبایی و ظرافت و دقت را در کاشی کاریهای این مسجد میتوانید ببینید. مطمئن باشید در هیچ گونه مسجد قدیمی این سبک کاشی کاری و مقرنس کاری را نخواهید دید. رنگ صورتی تنها در کاشی کاریهای مسجد نصیرالملک شیراز استفاده شدهاست.
بخشهای مختلف مسجد، شامل ورودی مسجد، هشتی، دالان یا راهرو، حیاط و نمای مسجد، طاق نماها و شبستانها میشود. در ادامه بخش معماری مسجد نصیرالملک به معرفی بخش مهم و زیبای مسجد که شبستان شرقی و شبستان غربی نام دارد میپردازیم.
شبستان زمستانه یا شبستان شرقی (موزه مسجد نصیرالملک)
در گذشته از شبستان مسجد به عنوان شبستان زمستانه استفاده میکردند. برای رفتن به این شبستان میتوانید از بخش ورودی جلوی ایوان عبور کنید. وجود ۸ طاق نما باعث جداسازی ایوان مسجد و تبدیل آن به موزه اوقاف شدهاست. از زیباییهای این ایوان میتوان به نوشتن آیات قرآن و تزئینات کاشی کاریهایی با طرحهای گل و بوته اشاره کرد.
با گشت و گذار در این شبستان تعداد هفت ستون سنگی را میبینید، که در یک راستا قرار گرفتهاند. نوع دیگری از هنر کاشی کاری، به عنوان کاشی کاری معقلی در این ایوان دیده میشود. در این نوع کاشی کاری، کاشی در قالب اندازههای بسیار کوچک در کنار یکدیگر قرار میگیرند.
در گذشته برای تامین آب این مسجد، چاه بزرگی به نام گاو چاه یا گاورو باز در پشت شبستان شرقی حفر کردند. با بستن گاو به این چاه بزرگ، میتوانستند آب مورد نیاز خود را تامین کنند. از شبستان شرقی برای نگهداری این گونه حیوانات استفاده میکردند.
حیوانی که در این مکان هدایت شده، سطل آب را از چاه بالا میکشیده و آن را در حوضچه شبستان خالی میکرده، تا آب فواره و حوض مسجد تأمین شود. در شبستان شرقی و روی کتیبه ای دیگر نامهای محمد حسن معمار و رضا کاشی پز را میبینید، که مسئولیت نظارت و ساخت این مسجد را بر عهده داشتند.
بهترین جاهای دیدنی مسجد نصیرالملک شیراز
یکی از زیباترین بخشهای مسجد نصیرالملک، شبستان غربی است. به جرات میتوان گفت در بین شبستانهای سایر مساجد ایران، شبستان تابستانه این مسجد زیباتر و تماشایی تر به نظر میرسد. یکی از مصالح مهمی در که در ساخت این شبستان استفاده شدهاست، سنگ گندمک نام دارد.
معماری شبستان غربی مسجد الهام گرفته از طرحهای مسجد وکیل شیراز است. در این شبستان مانند سایر قسمتهای مسجد، طاقها و دیوارهایی را میبینید، که با کاشی کاریهای ظریف تزئین شدهاست. اگر به کف مسجد نگاه کنید، شاهد نمای آجری و کاشیهایی به رنگ فیروزه ای خواهید بود.
اگر از دیدن چنین جاذبه ای لذت می برید، پیشنهاد می کنیم، جاذبه های دیگر مشابه شهر شیراز را از دست ندهید! شیراز یکی از جذاب ترین شهرهایی است که هرکس می تواند برای سفر انتخاب کند! این موضوع هم به دلیل تنوع جاذبه های شیراز است که هر گردشگر با هر نوع سلیقه ای را به خود جذب می کند.
تحلیل مسجد نصیرالملک شیراز و تزئینات شبستان غربی
یکی از تماشاییترین اجزای این شبستان، سقف زیبای آن است، که روی آن آیات قرآن و نقش و نگارهای اسلیمی و گل و بوته دیده میشود. در سالهای خیلی دور، قبل از اینکه کاشیهای فیروزه ای روی برخی از قسمتهای سقف را بپوشانند.
در این شبستان نقاشیهای گل سرخ جلوه خاصی به این فضا بخشیده بود. در بخشی از شبستان شاهد ۱۲ ستون سنگی هستید، که در دو ردیف شش تایی ساخته شدهاست. روی این ستونهای قطور، طرحهای مارپیچ بسیار ظریف و زیبایی نقش بسته که میتوان از آنها به عنوان زیباترین ستونهای مساجد قدیمی شیراز و ایران یاد کرد.
در میان هر دو ستون شبستان، هفت طاق چشمه ای ساخته شدهاست که به محراب زیبای شبستان منتهی میشود. مصالحی که برای ساخت محراب شبستان غربی استفاده شدهاست، سنگهایی از جنس مرمر میباشد. محراب شبستان به گونه طراحی شدهاست، که در آن را پایین از سطح مسجد میبینیم.
چشمانداز تماشایی این شبستان را وقتی میبینید، که نورهای زیبایی از طریق شیشههای رنگی به داخل شبستان میتابد. یکی از دلایل شهرت مسجد نصیرالملک شیراز همین شیشههای رنگی است، که باعث زیبایی منحصر به فرد این مکان شدهاست. کسی با هنر دست خود این رنگین کمان را خلق کردهاست، کسی نیست جز استاد حاج میرزا آیت.
بهتر است چه زمانی به مسجد نصیرالملک شیراز برویم؟
این مسجد تاریخی در همه ساعات زیبایی خاص خودش را دارد. اگر شما به دیدن تابش نورهای رنگی علاقهمند هستید، بهتر است در ساعات ۸ تا ۱۰ صبح از این مسجد بازدید کنید.
اغلب گردشگران در این ساعات برای دیدن این اتفاق زیبا به مسجد میآیند و ممکن است شلوغی زیادی را به همراه داشته باشد. اگر در شبستان غربی به عکاسی و ثبت لحظات ماندگار بپردازید، بهتر است فصلهای پاییز و زمستان را برای بازدید از این مسجد انتخاب کنید. زیرا شرایط تابش نور به پنجرههای هفت رنگ شبستان در بهترین حالت ممکن قرار دارد.
اگر واقعاً رنگین کمان شبستان مسجد برای شما جذابیت دارد، در ساعات ۷ تا ۹ صبح از این مکان دیدن کنید. در این ساعات شیشههای رنگی، حجم زیادی از نورهای رنگی را برای شما به نمایش میگذارد. یکی از بهترین گزینههایی که میتوانید برای عکاسی انتخاب کنید، طاق مروارید است.
تابش نور در بعد از ظهر به این طاق، جلوه زیبایی را برای عکاسی به وجود میآورد.
چگونه به مسجد نصیرالملک شیراز برویم؟
همانطور که در بخش اول مقاله مسجد نصیرالملک اشاره کردیم، این مسجد در یکی از محلههای قدیمی شیراز به نام گود عربان قرار دارد؛ که برای رفتن به آنجا، باید از خیابان لطفعلی خان زند خود را به کوچه نصیرالملک برسانید.
ساعات بازدید از این جاذبه گردشگری در شش ماه اول سال از ۸ صبح تا ۱۸ بعد از ظهر و در شش ماه دوم سال از ۷ صبح تا ۱۶:۳۰ بعد از ظهر میباشد.
بعد از گشت و گذار و تحلیل مسجد نصیرالملک شیراز بهتر است، با رفتن به صفحه مکانهای ناشناخته شیراز از سایر جاذبههای گردشگری اطراف این مسجد هم بازدید کنید.
جاذبههای تاریخی مانند، نارنجستان قوام، حمام گچینه، مدرسه خان، مجموعه بازار و مسجد وکیل، مسجد عتیق و حرم شاهچراغ در نزدیکی این مسجد قرار دارند. اگر نگران انتخاب اقامتگاه خود در شیراز هستید، حتماً بخش پایانی مقاله مسجد نصیرالملک را بخوانید!
اقامت در شیراز و نزدیکی مسجد نصیرالملک
برای گشت و گذار و بازدید از همه جاذبههای گردشگری شیراز، باید برنامهریزی منظمی را قبل از سفر تدارک ببینید.
یکی از مهمترین مواردی که در برنامهریزی و کیفیت یک سفر خود تأثیر زیادی دارد، انتخاب محل اقامت مناسب است. اگر در سفر خود با مشکلات اقامتی مواجه شدید، اصلاً نگران نباشید، شما با ورود به سایت رزرو و اجاره سوئیت، ویلا و اقامتگاه بوم گردی سپنجا و یا از طریق تماس با تیم پشتیبانی، میتوانید مکانهای اقامتی مورد نظر خود را بر اساس معیارهایی مانند قیمت، امکانات، تعداد اتاق و … دستهبندی کنید.
از طریق سپنجا رزرو سوئیت در شیراز، در کوتاهترین زمان امکانپذیر است؛ بنابراین در سفر به شیراز زمان و هزینه خود را هدر ندهید. سایت سپنجا هر نوع اقامتگاهی را که شما میخواهید، در دستهبندیهای مختلفی قرار دادهاست، تا شما به سادهترین شکل ممکن، بهترین نوع اقامتگاه را انتخاب کنید.
در پایان
با مطالعه این مقاله و تحلیل مسجد نصیرالملک شیراز، فهمیدیم که این مسجد به عنوان یکی از مهمترین و زیباترین جاذبههای ایران، گردشگران داخلی و خارجی بسیار زیادی را به سمت خود میکشاند.
این مسجد زیباییهایی دارد، که هیچ وقت از دیدن آنها سیر نخواهید شد. شما چه زمانی از مسجد نصیرالملک شیراز بازدید کردهاید؟ آیا تجربه دیدن شبستان غربی این مسجد را داشتهاید؟
در بخش نظرات، پیشنهادات و تجربیات خود را درباره مقاله مسجد نصیرالملک و سفر به شیراز به اشتراک بگذارید، ما و بسیاری از کاربران مشتاق دیدگاههای شما عزیزان هستیم. امیدواریم در سفر به شیراز بتوانید، از بهترین جاذبه های گردشگری این شهر دیدن کنید.