
راهنمای سفر به شهرستانک
از آنجا که تهران شهر شلوغ و پرهیاهویی است، ساکنان آن سعی میکنند آرامش تحلیل رفته خود را از دامان طبیعت به دست آورند. اتفاقاً در اطراف این شهر بزرگ تفرجگاههای زیادی هم مثل دربند، فشم، شهرستانک و… وجود دارد که از شرایط آب و هوایی عالی برخوردار هستند.
امروز قصد داریم در مورد شهرستانک یکی از روستاهای زیبا و خوش آب و هوای کرج و همینطور یکی از دنجترین تفرجگاههای تهران حرف بزنیم. آغوش این روستا و مردمان خونگرم و مهماننوازش همیشه به روی ساکنین تهران و کرج باز بوده و آنها را با دنیایی از آرامش و حس خوب روبرو میکنند. البته چندان فرقی نمیکند اهل کجا باشید، از هر نقطه ایران که بیایید سفری به یادماندنی در میان درختان زرد و نارنجی شهرستانک تجربه خواهید کرد. بیایید سفر مجازی خود را آغاز کنیم. همراه سپنجا باشید.
برای اجاره سوئیت در تهران روی لینک کلیک کنید.
درباره روستای شهرستانک
این روستا در بخش آسارای کرج، 55 کیلومتری شمال شرقی کرج و 90 کیلومتری تهران واقع شده است. ارتفاع این روستا از سطح دریا حدود 2190 متر است برای همین در زمستان آب و هوای بسیار سرد و در تابستان هوایی کاملاً خنک ارائه میدهد.
شهرستانک روستایی تاریخی است و عمارت ییلاقی ناصرالدین شاه قاجار در داخل آن نهفته است. ناصرالدین شاه از این کاخ که به عمارت یا کاخ ناصری مشهور است برای شکار و استراحت در روزهای گرم تابستان استفاده میکرد. متاسفانه امروز کاخ به یک ویرانه تبدیل شده است اما کمالالملک محبوبترین و معروفترین نقاش ایران از آن تصویری کشیده است که میتوانید عظمت و شکوه آن را تصور کنید.
خاک حاصلخیز، شیب مناسب زمین و همینطور رود و چشمههای آب متعدد باعث شده تا روستای شهرستانک از موقعیت خوبی برای کشاورزی برخوردار باشد. چشمههای این روستا که از البرز مرکزی سرچشمه میگیرند، مهمترین جاذبههای آن محسوب میشوند و هر یک جذابیت خاص خود را دارند. در محیط این روستا میتوانید علاوه بر لذت بردن از طبیعت به تفریحات دیگری چون دوچرخهسواری، پیک نیک، آب بازی، عکاسی و… نیز بپردازید.
فاصله تهران تا شهرستانک
این روستا که یکی از بکرترین جاهای تفریحی اطراف تهران و مهمترین جاهای دیدنی استان البرز است، فاصله چندانی تا تهران ندارد. اگر از طریق آزادراه تهران شمال برای دسترسی به شهرستانک اقدام کنید باید چیزی حدود ۶۰ کیلومتر رانندگی کنید. اما اگر از طریق جاده چالوس اقدام کنید به علت پیچ و خمهای زیاد این جاده، مسیر طولانیتری در پی خواهید داشت. از این طریق حدود ۸۴ کیلومتر رانندگی پیش روی شماست.
راههای دسترسی
به طور کلی سه راه برای دسترسی به این روستای شگفت انگیز وجود دارد که در ادامه هر سه مورد به همراه توضیحات ارائه میشود.
با ماشین شخصی
استفاده از ماشین شخصی برای دسترسی به روستای شگفت انگیز شهرستانک اولین و راحتترین راه دسترسی است. اگر با ماشین خودتان به سمت روستا حرکت کردید، میتوانید از طریق جاده کرج-چالوس یا آزادراه تهران-شمال اقدام کنید.
جاده کرج-چالوس: خود را به شهر کرج میرسانید و خروجی جاده چالوس را میروید. پس از خروج حدود ۴۴ کیلومتر رانندگی کنید و روستاهای آسارا، ماهان و درده را پشت سر بگذارید. نرسیده به گچسر، در سمت راست جاده، دوراهی شهرستانک را پیدا کنید و به کمک تابلوی سبز رنگی که مقابلتان قرار دارد به مسیر درست روستا وارد شوید.
آزادراه تهران-شمال: وارد اتوبان شیخ فضل الله شوید و قبل از رسیدن به آزادراه تهران-کرج، خروجی اتوبان آزادگان شمال را بروید. از اتوبان خرازی که گذشتید به آزادراه تهران-شمال وارد میشوید. حدود ۴۰ کیلومتر در این مسیر رانندگی کنید تا وارد جاده چالوس شوید. پس از چند دقیقه از خروجی سمت چپ جاده، به مسیر شهرستانک خواهید رسید.
کوهنوردی و پیادهروی
اگر با کوهنوردی و پیادهروی زیاد مشکلی نداشته باشید میتوانید از طریق مسیر قله توچال به شهرستانک برسید. ابتدا از سمت غرب توچال به سمت پایین حرکت کنید تا به قله شاهنشین واقع در روستای شهرستانک برسید. این مسیر حدود یک ساعت زمان میبرد.
با وسایل حمل و نقل عمومی
اگر وسیله نقلیه شخصی در دسترس ندارید یا نه حوصله رانندگی ندارید، میتوانید با تاکسی یا اتوبوسهای شمال خود را به این روستای توریستی برسانید. شما باید در دوراهی شهرستانک از ماشین پیاده شوید. پس از پیاده شدن باید کمی کنار جاده منتظر بمانید تا یکی از دهها خودروی عبوریی که مسیرشان به روستا میخورد شما را با خود ببرند.
بهترین زمان سفر به شهرستانک
همانطور که گفته شد روستای شهرستانک در ارتفاعات استان البرز قرار دارد. برای همین غالباً از آب و هوای معتدل و سرد برخوردار است. ساکنان این روستا زمستانهای بسیار سرد و سختی را پشت سر میگذارند و میتوان گفت بیش از پنج ماه درگیر یخبندان هستند. با آغاز فصل تابستان همه چیز تغییر میکند. هوایی معتدل و دلپذیر بر روستا حاکم میشود و روزانه گردشگران زیادی برای فرار از شلوغی و خستگیهای زندگی شهری، به دامان طبیعت بکر آن پناه میآورند.
شاید تابستان فصل مناسب سفر به شهرستانک باشد اما سفر در دیگر فصلها هم خالی لطف نیست. این روستای خارقالعاده در هر فصلی، جذابیتهای خاص خود را به نمایش میگذارد. بنابراین این شما هستید که زمان مناسب سفر خود به این منطقه را مشخص میکنید. این روستا در فصل بهار مملوء عطر شکوفهها و در پاییز پوشیده از برگهای زرد و نارنجی درختان میشود. همچنین در زمستان زیباترین مناظر برفی را ارائه میدهد.
تاریخچه شهرستانک
روایت است که حدود 4000 سال پیش در منطقهای که ما امروز به عنوان روستای شهرستانک میشناسیم، چشمهای پر آب وجود داشته است. این چشمه مردمی که در کوهپایههای البرز ساکن بودهاند را به سمت خود میکشاند و باعث میشود کنار رودخانه دائمی منطقه روستایی کوچک تشکیل بدهند. این در حالی است که برخی یافتهها و اسناد تاریخی نشان میدهد که قدمت روستای شهرستانک به قرن ششم باز میگردد.
پوشش گیاهی و جانوری شهرستانک
شهرستانک به لطف موقعیت جغرافیایی و خاک حاصلخیر خود، از پوشش گیاهی بسیار غنی برخوردار است. در جای جای این منطقه گیاهان دارویی و سبزیجات معطر میروید و همیشه به ویژه در فصل بهار عطر و بوی آنها به مشام میرسد. از انواع گونههای گیاهی که در خاک شهرستانک رشد میکنند میتوان به پونه کوهی، الک شورک، قارچ، ریواس و کلی گیاه دارویی دیگر اشاره کرد.
جانورانی نظیر آهو، گرگ، بز کوهی، خرگوش، روباه، شغال و چند مورد دیگر نیز، پوشش جانوری این منطقه را تشکیل دادهاند.
جاهای دیدنی شهرستانک
اگر تصمیم گرفتید به روستای شهرستانک بروید تا از طبیعت بکر آن لذت ببرید، حتما جاهایی که در زیر معرفی میکنیم را ببینید:
کاخ ناصری
ناصرالدین شاه قاجار یکی از شاهان ایرانی، بیشتر عمر خود را در تهران گذراند. یکی از مکانهای مورد علاقه او برای سکونت در تابستان روستای شهرستانک بود، به همین دلیل دستور داد در آنجا کاخی بسازند که به نام کاخ ناصری معروف است. متأسفانه بیشتر قسمتهای کاخ ویران شده و نیاز به مرمت کامل دارد.
برای سفر یک روزه از تهران به شهرستانک باید مسیر جاده کرج – چالوس را طی کنید. این جاده یکی از زیباترین جادههای کوهستانی خاورمیانه است. در مسیر این جاده، سد امیرکبیر و پل خواب را پیش خواهید برد. صخرهنوردان زیادی هستند که روی دیوارههای پل تمرین میکنند. این مسیر پر از آبشارها و روستاهای زیبا است که واقعا شایسته است بیش از یک روز در آنها بگذرانید، اما مقصد شهرستانک است و باید آنها را ادامه دهید.
معماری کاخ ناصری
استاد حسین معمارباشی برای ساخت این قلعه از خشت و آجر استفاده کرده است. لازم به ذکر است زمینی به وسعت هفت هزار و پانصد متر مربع برای بنای قلعه ناصری در نظر گرفته شده بود. در ساختار این قلعه بیش از صد و پنجاه اتاق از قبیل اصطبل، حوض خانه، انبار، حمام، پادگان و ادارات حاکمان طراحی شده است. همچنین به عنوان تزئینات، قسمتهای بالایی آن دارای تزئینات هندسی و الماس بود و سردر برج آجرکاری استادانهای داشت.
رودخانه و آبشار شهرستانک
با ورود به روستای شهرستانک رودخانهای پرآب مقابل خود میبینید که از میان روستا عبور میکند. این رودخانه در تمام فصول نسبتا پرآب است و مسیر طولانی را از چشمه گل کیله تا رودخانه کرج میپیماید. طبیعت زیبای اطراف این رودخانه واقعا زیباست و ارزش دیدن را دارد. نرسیده به چشمه گل کیله که رودخانه دائمی روستا از آن سرچمشه میگیرد، یک آبشار کم ارتفاع و عریض نیز وجود دارد که توصیه میشود حتماً آن را هم ببینید.
کتیبه مشرف به کاخ ناصر
در جوار کاخ ناصری، قطعه سنگی غولپیکر با ارتفاع حداقل چهار متر وجود دارد که اگر نزدیک بروید میبینید یک کتیبه رو آن کنده کاری شده است. از مردم این روستا بارها شنیدهایم که این قطعه سنگ، یک روز درست در زمان استراحت ناصرالدین شاه در کاخ، از صخره مشرف بر کاخ جدا میشود و بدون ایجاد خسارتی در کنار کاخ قرار میگیرد. شاه بعد از این اتفاق که احتمالاً اتفاقی خوشایندی برای ایشان بوده است دستور میدهد تا شرح ماجرا را روی بدنه سنگ بکنند. این سنگنوشته امروز مورد توجه گردشگران زیادی قرار دارد و سالانه عکسهای یادگاری زیادی با آن گرفته میشود.
قلعه دزدبند
یکی دیگر از جاهایی که باید در سفر به روستای شهرستانک ببینید، بقایای باقی مانده قلعه دزدبند یا قلعه دختر است. این قلعه روی بلندترین قله این روستا خوابیده است و در حال حاضر چیزی جز پایههای سه اتاق و قسمتی از سقف آن باقی نمانده است. قلعه دختر با مصالحی چون قلوه سنگ و ملات ساروج ساخته شده است اما دیوارهای آن از داخل با گچ پوشش داده شدهاند.
امکانات شهرستانک
از آنجا که شهرستانک فاصله زیادی تا تهران ندارد، تهرانیها معمولاً برای سفری یکروزه به اینجا میروند. آنها اغلب صبح زود حرکت میکنند و تا عصر در روستا به گشت و گذارمیپردازند. توصیه میشود برای این سفر یک روزه از خانه هرچه که نیاز است به همراه ببرید؛ اعم از لوازم پیک نیک، وعدههای غذایی و… زیرا فروشگاه یا مغازهای در این روستا وجود ندارد.
در روستا چند مسجد و حسینیه وجود دارد که برای استراحت کوتاه مدت مناسب هستند. همچنین آلاچیقهای متعددی برای برپایی کمپ مسافران در نظر گرفته شده است. سرویس بهداشتی، مرکز بهداشت و یک بوفه کوچک نیز در داخل روستا وجود دارد.
اقامتگاه و ویلا
اگر ساکن شهری غیر از تهران و کرج هستید و قصد دارید به روستای شهرستانک بروید تا از طبیعت زیبای آن لذت ببرید، نیاز است بدانید هنوز در این روستا هتل یا اقامتگاه خاصی ساخته نشده است. بنابراین توصیه میشود شب را در یکی از هتلها یا اقامتگاههای کرج، مرزن آباد و حتی تهران اقامت کنید. سپس برای سفری یکروزه به روستا بروید. البته اگر در تابستان به اینجا بروید میتوانید در آلاچیقهای داخل روستا کمپ کنید.
توصیههای مهم در سفر به شهرستانک
قبل از سفر به هر نقطه از دنیا نیاز است نکاتی در مورد آن مکان بدانید. در رابطه با روستای شهرستانک هم همینطور است و باید به یک سری نکات توجه داشته باشید. مثل:
- شغل اکثر اهالی شهرستانک باغداری و کشاورزی است و بیشتر آنها تنها از همین راه کسب درآمد میکنند. بنابراین توصیه میشود بدون اجازه از باغهای روستا میوه نچینید. در صورت تمایل میتوانید به صاحب محصول مراجعه کنید و از او بخواهید که به شما میوه بفروشد.
- برای گشت و گذار در روستا تاکسی یا هر نوع وسیله نقلیه دیگر برای جابه جایی شما وجود ندارد. برای همین کفش و لباس مناسب پیادهروی بپوشید.
- در اینجا فروشگاه یا مغازه برای خرید مواد غذایی یا وسایل پیک نیک وجود ندارد. برای همین بهتر است امکانات رفاهی خود را از شهر تهیه کنید.
- در محیط روستا چیزی به عنوان تابلوی راهنما برای مسافران وجود ندارد. برای همین سعی کنید از قبل راجعبه این مکان تحقیق کنید یا از اهالی روستا بخواهید تا راهنماییتان کنند.
وسایل لازم برای سفر به شهرستانک
اگر به این روستا از روستاهای استان البرز میروید وسایل زیر را از قبل آماده کنید:
- کفش مناسب پیادهروی
- لباس مناسب فصل
- عینک آفتابی
- کرم ضدآفتاب
- باتوم کوهنوردی
- وعدههای غذایی
- آب آشامیدنی
- زیرانداز
- کیسه زباله
- داروهای مهم
- پول نقد
- شارژر موبایل
- پاور بانک
- چادر مسافرتی
- هیزم و زغال
- کبریت
- بادگیر و پتو و لوازم خواب
- و…
سخن آخر…
اگرچه تهران در دامنه کوه توچال ساخته شده است اما تابستانها همیشه گرم است. بنابراین مردم برای فرار از این هوای گرم و آزاردهنده تابستان به روستاها و حومههای کوهستانی پناه میبرند. همواره پادشاهان و درباریان ایران نیز بهترین مکانها را برای استراحت تابستان خود کسب کردهاند. یکی از این جاها روستای شهرستانک در استان البرز است که ما در مقاله خود به جزئیات کامل سفر به آن پرداختیم. از این راهنما قبل از سفرتان حتماً استفاده کیند.